Kortnytt

Statistikk alle

Brukere: 4
Nyheter: 49
Nettlinker: 49
Besøkende: 400197
Hjem arrow Kart arrow Hankø Rundt
Hankø Rundt Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
Saturday 01. January 2000
Hankø rundt er et flott turalternativ. Dette området kan by på det meste når det gjelder idyll, høye bølger, båtliv og villmark. Det er været som bestemmer. På en godværsdag med lite vind er dette en tur som er godt egnet for nybegynnere, men blåser det, kan dette området også by på utfordringer for de som er mer erfarne.

Fakta:

Lengde: ca 11 km
Vanskeligshetsgrad: lett til middels
Utgangspunkt: Andersenslippen på Vestre Vikane

 
Symbolbeskrivelse
Kart over Hankø og tilliggende områder

Beskrivelse:

Denne turen er et godt valg både for tur og trening. Hvor lang tid turen tar vil selvsagt være avhengig av hvor fort man padler, men som en rettesnor kan man gå ut fra at turen ved rolig turpadling tar 2-2,5 timer. En treningstur med høy intensitet vil kreve fra 1 time til 1 time og 15 min (i havkajakk).

Andersenslippen på Vestre Vikane er et fint utgangspunkt for denne turen. Her er det parkeringsmuligheter og en fin strand å legge ut fra. Husk bare å ta hensyn til de badende om sommeren, da dette er en populær badestrand på varme sommerdager.
Vær og vind
Ved fint vær og solgangsbris vil denne turen kunne karakteriseres som enkel. Bølgene vil man møte på Hankøs sørlige og sørvestlige side, men disse vil være moderate ved vanlig solgangsbris.

Dersom det blåser frisk bris eller mer vil det fort grave seg opp større dønninger i dette området, og bølger på 2-3 meter er ikke uvanlig. Padlingen blir straks mer krevende og det er området øst og nordvest for Garnholmen som er vanskeligst (merket med gult). Store dønninger som kommer inn på grunt vann gir høyreiste bølger. I tillegg vil nærheten til land skape mye reflekssjø og urolige forhold. I le av Garnholmen vil det nesten alltid være rolig, og her kan man hvile. Dersom man synes turen blir for vanskelig er også dette stedet et greit punkt å snu på da det i sterk vind kan være vanskelig å snu ute i dønningene. Videre vil øst og nordsiden av Gåseskjæra gi godt le og en fin anledning til en liten pause fra bølgene. Videre nordvestover er det viktig å følge foreslåtte rute når det blåser godt. Dersom man er uheldig og kommer for nære Hankølandet like sør for Tjuvtangen (Hankøs vestligste punkt) hvor det er meget grunt vil bølgene være krappe og høye. Her kan det bli vanskelig å komme seg bort fra svabergene igjen dersom man ikke passer på. Når man har passert Tjuvtangen kommer man inn i rolig farvann som sjelden byr på de store problemene.

Vær oppmerksom på at sterk nordvestlig vind også kan gi uventede bølger og strømforhold på strekningen Garnholmen-Tjuvtangen. Nordlige og nordøstlige vinder kan gi kastevinder. Disse vindretningene vil neppe skape problemer i svak vind, men blåser kan man bli overrasket.

Inne i Hankøsundet er det nesten alltid stille, her er det alltid mulig å padle - uansett vær. Dersom man finner ut at det blåser for mye rundt Hankø kan man velge en alternativ rute nprdover i Hankøsundet og inn i Elingårdskilen. På kartet vises ikke hele kilen, men innløpet er mellom Letteretangen og Kollen. Elingårdskilen er ca 3,7 km lang. Dette betyr at en padletur fra Andersenslippen og nordover i Hankøsundet videre inn i bunnene av Elingårdskilen og tilbake er ca 15 km.
Rastemuligheter
Fine ilandstigningsmuligheter finner man på Garnholmen, Gåseskjæra, Trouville, Nordsiden av Tjuvtangen og Storesandvik inne i Hankøsundet. Det er mange andre perler her også, men husk at det er ikke alle hyttefolk som setter pris på at fremmede beveger seg på deres eiendommer.

Båttrafikk
Spesielt sommerstid er det hektisk båtliv i Hankøsundet. Det er derfor en fordel å holde seg langs land i størst mulig grad slik at man ikke er med på å skape farlige situasjoner. På utsiden av Hankø er trafikk sjeldent noe problem.
Sist oppdatert ( Thursday 08. March 2007 )
 
© 2019 Padleweb