Kortnytt

Statistikk alle

Brukere: 4
Nyheter: 49
Nettlinker: 49
Beskende: 415923
Hjem arrow Turforslag arrow Korte turer arrow Turbeskrivelse - Rauy (Rauer)
Turbeskrivelse - Rauy (Rauer) Skriv ut E-post
Skrevet av Gisle Paulsen   
Friday 09. March 2007
Turbeskrivelse for området Engelsviken - Rauøy.
Tips og informasjon om turen, vanskelige steder, rasteplasser og utsettingssteder.
Rauøy (ofte kalt Rauer) er en øy som ligger utenfor Onsøy i Østfold. Øya tilhører en rekke øyer, holmer og skjær som strekker seg fra Sletter i nord, til Søster i sør. Øyrekka består av en spesiell bergart som heter rombeporfyrkonglomerat. Bergarten er mørk, rødbrun og blir av mange omtalt som vulkansk. Dette er imidlertid en sannhet med visse modifikasjoner. Rombeporfyr er en vulkansk bergart, men i dette tilfellet er rombeporfyren knust opp, og kittet sammen igjen til det som kalles et konglomerat, altså en blandingsbergart, og det er i denne prosessen at bergarten har fått sitt knudrete særpreg. Så vidt jeg vet er dette av de aller ynsgte bergartene man finner i Norge. Jeg heller til tro at Rauøy har fått navnet, nettopp på grunn av det rødlige skjæret fjellet har her. Analogt vil jeg tippe at Sletter heter dette fordi øyene er flate med relativt lite kupert topografi, Missingene har et gyllent skjær pga all laven som vokser på fjellet her, og Søster-øyene heter muligens dette fordi de er to, og ligger ute i havet som to søstre som ikke forlater hverandre... Hvem vet?
---
Rauøy er videre militær grunn. Vær oppmerksom på at det derfor ikke er lov til å gå i land her. Det er skiltet langs stranden, så det skulle ikke være mye tvil. Imidlertid er det mange som aktivt benytter seg av den fine stranden som finnes nord på Rauøykalven, og man blir neppe kjeppjaget derfra om man oppfører seg pent...
---
Kartet under viser Rauøys plassering i forhold til fastlandet på innsiden. Fredrikstad ligger lengst øst på kartet.
Oversiktsbilde
---
For å padle denne turen har jeg forutsatt at Engelsviken er utgangspunktet. Det er flere steder som er godt egnet for utsetting, og her er et liten kart som viser de beste:
Utsettingssteder i Engelsviken 
 1 - Solviken. Flott sandstrand. Utmerket utsettingssted, men mye mennesker og biler på fine sommerdager.
2 - Innerst i bukta. Liten sandstrand. Kort bærevei. Stort sett mulig å parkere.
3 - Moloen. Utsetting ved betongrampe eller flytebrygge. Kort bærevei, stort sett greit å parkere.
4 - Flåtaviken. Fin strand. ca 200 m bæring. Kan være vanskelig å finne parkering.
Kartet under er gjengitt for å vise at området rundt Rauøy kan være vanskelig når det blåser. Jeg vil ikke si noe om hvilken vindstyrke som skal til for at det skal bli vanskelig da dette avhenger av padlerens egen kompetanse.
Det er uansett viktig å være klar over at spesielt vest og sørsiden av øya krever sitt fordi det er i denne retningen været som oftest står på, og det er også på denne siden at det finnes endel brenninger som kan gjøre forholdene ekstra vanskelige. Strømforholdene må også tas i betraktning når været ikke er godt. Gul anmerkning klassifiseres som "kan være vanskelig". Vær med andre ord oppmerksom! Rød farge indikerer at her er det vanskelig når værforholdene ikke er gunstige. Hold i slike tilfeller god avstand fra land, da reflekssjø og brenninger kan gi deg en uforglemmelig opplevelse.
Gradering av området
Sørøst for øya ligger det videre en stor grunne som treffende kalles Storegrunn... Her kan sjøen være brutal både under et uvær, og ikke minst i flere dager etterpå da dønningene ofte henger lenge igjen. Sørg for enten å komme mellom Rauøy og Storegrunn, eller padle også rundt hele Storegrunn dersom været er røft.
Rauøy Nord
Kartet over viser nordre del av øya litt mer detaljert. Sjøkartet viser tydelig at det er grunt langs land stort sett hele veien. Anbefalt vegvalg er å følge grønn linje fra Engelsviken, og deretter sørover langs Rauøys vestside. Formasjoner som Rauøykalven og Grisen er tydelige landemerker som man har god tid til å reflektere over mens man passerer. Kartet under viser videre den sørlige halvdelen av øya.  De mørkegrå feltene viser skvalpeskjær. Disse skal man være oppmerksom på i vind, men her er det spennende å utforske litt i godvær! Nedover her er det også mange spesielle formasjoner inne på land, som gir landskapet et interessant og artig preg.
Rauøy Sør
Dersom man skulle velge å følge gul linje, altså langs Rauøy på østsiden også, vil man i langt mindre grad være eksponert for dominerende vind fra sørvest, man vil være i le mer eller mindre. Dersom det skulle blåse fra nord eller øst, vil dette neppe by på store problemer da det sjelden klarer å bygge seg opp veldig store bølger i den retningen.
--
Rauoykalven er egnet til rast 
Dersom man ønsker eller har behov for en rast på Rauøy kan nordsiden av Rauøykalven anbefales. Her er det le for vind fra sør, sandstrand og gressbakke innenfor.
På kartet har jeg også merket sandstrendene som er å finne mellom Rauøy og Rauøykalven (Fredrikstads svar på Pipi-Island...?) Her er det imidlertid militær skytebane, så her holder man seg selvfølgelig unna under skytetrening!
En artig liten detalj er at det går an å krysse ved stiplet linje ved høyvann.
---
Turfakta:
Lengde: ca 12 km (varierer etter veivalg og utgangspunkt, her ved grønn og blå linje).
Tid: 1t 15min til 2t 30min ettersom man padler rolig eller peser på.
Sist oppdatert ( Friday 23. March 2007 )
 
2019 Padleweb