Kortnytt

Statistikk alle

Brukere: 4
Nyheter: 49
Nettlinker: 49
Besøkende: 395903
Tauing Skriv ut E-post
Skrevet av Administrator   
Wednesday 21. May 2008

Tauing er en redningsteknikk som mange enten ikke er klar over kan være nyttig, eller som man kanskje fnyser av og mener er totalt unyttig. Ved padling i grupper er det imidlertid fort gjort at en eller annen kan råke ut for problemer, og da kan det være greit å vite litt om hva tauing dreier seg om.

Ved padling i mer ekstreme forhold, vil tauing også være en helt nødvendig teknikk å beherske for erfarne padlere.

Den enkleste formen for tauing er den som vises på skissen under. Metoden forutsetter at den som blir tauet, er i stand til å holde balansen ved egen hjelp. Eksempler hvor dette kan være en grei metode, er når en av padlerne er sliten eller av annen grunn ikke orker å padle, eller man kan f.eks. ha mistet eller skadet åren.

 Den enkleste formen for tauing


Dersom det er motvind, vil en blå kajakk alene fort kunne få vanskeligheter med å taue grønn kajakk. Derfor vil det fort bli hensiktsmessig at det kommer nok en padler inn i tauelaget, her representert ved rosa kajakk. Forøvrig blir forutsetningene de samme som for eksempelet over.
 
To stk padler en tredje
 
Dersom personen i grønn kajakk er anspent og sliter med stabiliteten kan han få støtte ved at annen padler legger seg inntil (gul og rød) og danner en enkel flåte. De to lener seg mot hverandre for å få best mulig stabilitet.  Blå tauer.
 
Den som reddes trenger støtte

Dersom det er tungt å taue en kajakk, er det enda tyngre å taue to. Derfor vil det å være to, kanskje til og med tre som tauer, være nødvendig i enkelte situasjoner, se bildene under.
 

 
 2 padlere tauer og en støtter3 padlere tauer og en støtter
 To tauer og en støtter
 Tre tauer og en støtter
 
 
Det skal nesten ikke noe vind eller bølger til før det blir en håpløs oppgave å taue en tomannsflåte alene. Av den grunn vil det nesten alltid ved tauing av flåte være behov for minst to til å taue, det optimale er 3 slik som skissen viser, da kan de som tauer padle relativt uanstrengt uten å bruke veldig mye ekstra krefter. I tillegg er det ikke flere i tauelaget enn at dette lar seg gjøre uten for mye bruk av tid for å opprette tauerekken, men også uten at tauerekken blir alt for lang. Jeg har forsøkt dette med både 7 og 8 i rekken (som øvelse), men da blir det fort krøll.
 
I situasjonen som er vist i skissen over, vil tauingen måtte organiseres på følgende måte:
  1. Orange legger seg inntil grønn for å støtte.
  2. Orange påkaller hjelp til å taue.
  3. Blå tar sin taueline og huker seg på kajakkene til grønn og orange. Bruk dekkslinene.
  4. Rosa ligger klar ved blå. Så snart blå har stram line og begynner å padle, huker rosa seg på baugen til blå.
  5. Så snart rosa har fått festet tauet, begynner han å padle. Rød ligger klar på siden av rosa.
  6. Så snart lene til rosa er stram, huker rød seg på baugen til rosa.
  7. Så snart rød er huket, begynner han å padle.
  8. Man padler til et sted hvor det er lunt og beskyttet, evt hjem.
Tauelinen skal alltid være festet rundt livet til den som skal taue. Festeanordningen (oftest et belte) må være laget slik at det er enkelt å koble fra dersom man mister kontrollen. Filosofien er enkel, dersom man f.eks. forsøker å taue inne i brott og ting går galt, er det bedre at en drukner enn begge to. Det anbefales derfor ikke å bruke taueliner som er fastmontertn på dekket, det være seg foran eller bak på kajakken, fordi man da vil være avskåret fra muligheten til å frigjøre seg. Tauelinen bør være 3-5 meter lang. Da vil ikke kajakkene slå inn i hverandre. Lengden er heller ikke lenger enn at det er håndterbart. Det er også mulig å padle havkajakk med en kort cowtail. Dette blir mest for å raskt få f.eks. en veltet kajakk bort fra brenninger. Ingen god metode for å taue da cowtailen er kort, og den kajakken som blir tauet blir liggende i veien for åra på den ene siden.
Taue cowtail.png
Og en ting til slutt:
Skal man kunne nyttiggjøre seg de mulighetene som tauing byr på, må ALLE være utstyrt med taueline. Dette bør være en like selvfølgelig del av utrustningen din som redningsvest, pumpe og årepose!
 
Husk: Det kan være den ene som har taueline som havner i trøbbel, hva da...?
Sist oppdatert ( Wednesday 21. May 2008 )
 
© 2019 Padleweb