Kortnytt

Statistikk alle

Brukere: 4
Nyheter: 49
Nettlinker: 49
Besøkende: 417312
Hjem arrow Turforslag arrow Dagsturer arrow Turforslag - Ørsjøen i Haldenmarka
Turforslag - Ørsjøen i Haldenmarka Skriv ut E-post
Skrevet av Gisle Paulsen   
Friday 19. June 2009

 

Orsjoen

 

Ørsjøen ligger et par mil sør for Halden, den strekker seg fra Aspedammen og Ør i nord, til Prestebakke i sør. Prestebakke er et av Norges varmeste steder gjennom sommeren, noe som vel skulle kunne lokke de fleste til å ta seg en tur dit en solrik sommerdag...

Kartet viser hvor Ørsjøen ligger i forhold til Halden og Kornsjø. Skogene her er blant Østfolds største sammenhengende skogområder, noe som byr på eksotiske naturopplevelser. Her kan man møte på storvilt, småvilt, gaupe, ulv, trane rovfulg etc som vi i de ytre og mer befolkdede delene av Østfold ikke ser så mye av. Til og med flere eksemplarer av den noe mer sjeldne sjøfuglen måke var det mulig å beskue inne på sjøen, men da måtte man padle et godt stykke avgårde først...

Oversiktskart

Angitt vegbeskrivelse over var min reiserute. Etter å ha passert Halden, fulgte jeg veien mot Idd og Holtet. Man passerer da Fredriksten Festning, og så tar man til venstre mot Aspedammen og Prestebakke ved Idd Kirke. Ved Aspedammen tar man igjen til venstre og krysser jernbanen før man setter kursen mot Ør.

Elgklov

Man følger så veien, kjører gjennom Ør og videre mot og forbi Elgklev. Jeg vet at bonden på Ør setter stor pris på at man kjører forsiktig på veiene her. Barn leker og støvplagen kan bli stor. Derfor møter man nok mer velvilje om man tar det rolig... Etter Elgklev ligger det en liten idyllisk vik med en sandstrand som egner seg godt til å legge ut. Det var ikke noen parkeringsplass akkurat her, så bilen måtte jeg kjøre tilbake ca 100 m, men det skulle ikke by på noe problem. Det er vel greit å ta en prat med nabolaget for å forsikre seg om at det er i orden at man står der. På kartet under er det vika sør for hytta som er den rette. Se rød prikk.

Elgklev ligger på Østsiden av Ørsjøen, og ca 2,3 km nedover fra nordenden. Ikke akkurat det lettest tilgjengelige startpunktet vil jeg tro. Vi satte ut her fordi vi bodde på en hytte innover mot Boksjø. Prestebakke vil nok kunne være et annet fint utgangspunkt for en padletur på Ørsjøen.

Slik så det ut da vi satte ut kajakkene i lett vårregn:

 Utsetting

kart4
Kartutsnittet til venstre viser et fint område som er et godt utgangspunkt for rast. Selv har jeg vært i land ved rød prikk hvor de to bildene under er tatt. Her kan man velge om man vil lande på fjell eller gress. Ikke noe sand akkurat her, men det er det sikkert mange andre steder i sjøen. Det var mye fugl å se hele veien, både ender, gjess, svaner og som sagt måker... Tranene sto på åkrene litt innenfor strandlinjen, men de var ikke å se fra kajakken. Ørsjøen er ca 7,5 km fra nord til sør, noe som lett gir en tur på 10-15 km. Dersom man er mer grundig og tar med seg de mange viker og kiler som finnes her, er det ikke vanskelig å få turen opp i over 25 km.

 Typisk byggevær...:

 Rast1

Vårt landingssted ble på fjell denne gangen, men det gikk helt greit:
Rast2
Som kartutsnittene under viser, er det mange spennede sund, viker og kiler man kan utforske. På utsnittet til venstre ser man to øyer. Her trodde jeg det var mulig å padle rundt, men på den vannstanden som var denne gangen, var det ikke mulig. Det betyr at eneste mulighet var å padle rundt holmene på østsiden. På vestsiden var det sandbanker som man i så fall måtte båret over. Men langt var det ikke,bare noen få meter.

Kart5

kart6

 

Været var av det ustabile slaget, og utgangspunktet vår viste seg fra en helt annen side da vi kom tilbake igjen, med varm kveldssol og havblikk. Herlig...

 Hjem


 

 

 

Sist oppdatert ( Friday 19. June 2009 )
 
© 2019 Padleweb