Kortnytt

Statistikk alle

Brukere: 4
Nyheter: 49
Nettlinker: 49
Besøkende: 417314
Hjem arrow Turforslag arrow Dagsturer arrow Turforslag - Børtevann i Sarpsborg
Turforslag - Børtevann i Sarpsborg Skriv ut E-post
Skrevet av Gisle Paulsen   
Tuesday 14. July 2009

Ved Jakthytta

Artikkelen gir en beskrivelse av Børtevann - en liten innlandsperle i Østfold. Børtevann ligger ca 15 km fra Sarpsborg, i naturskjønne omgivelser med spennende kulturlandskap og områder som minner mer om villmark. 

For å komme til Børtevann må man kjøre RV111 mellom Sarpsborg og Rakkestad. Ved Ise tar man av mot sør og kommer så til Skjebergdal og Isesjø. Man kjører rett forbi gamle Skjebergdal  Kirke på venstre hånd. Man følger veien rett fram og kommer etter en liten stund til Kafeen ved Børtevann.

Oversiktskart over børtevann og Langen.

Kafeen ligger i nord-vestre ende av Børtevann. Her kan man kjøpe mat, drikke, is etc. I tillegg kan man leie kano hvis man ønsker det. Børtevann er spesielt godt egnet til kanopadling. For kajakkpadlere kan Børtevann alene fort bli litt lite, da det ikke tar mange minuttene å padle inn til den andre enden av vannet. Men med litt bæring kan man lett komme opp i den neste sjøen, som heter Langen. Denne er faktisk litt større enn Børtevann, og med innlagt matpause på veien kan dette bli en riktig fin dagstur. Området er også meget godt egnet for nybegynnere, for det første på grunn av de begrensede distansene, men også fordi vannene er smale, og det vil aldri bli nevneverdig med bølger her. 

Nord-vestre del av Børtevann.

Ved A ligger kafeen. Der er det gode parkeringsmuligheter. Det finnes en parkeringsplass også forbi kafeen, på høyre side akkurat i svingen (hvor dargen slutter på kartet over). Der er det stille, fredelig og idyllisk på en godværsdag. Ved B ligger det en gammel sag. Det går an å padle helt dit, men der er det en liten "foss" eller dropp, og man kommer ikke videre verken med kano eller kajakk. Men det er spennende å padle ned der for å se. Da jeg var der var det en liten sort mink som pilte rundt på jakt etter et lite måltid.

Midtre del av Børtevann.

Ved C ligger det en hytte som er eiet av Sarpsborg Jeger- og fiskeforening. Denne hytta kan leies for en billig penge. Beliggenheten er fantastisk ute på den lille odden, og man kan se både østover og vestover i vannet. Mellom C og D ligger det et sivområde, og her skulle det ikke forundre meg om det kunne ligge en og annen storgjedde og lure... Ved D er det ingen hytte, men fine muligheter for å slå opp telt eller bare ta en rast hvis man vil det.

Sør-østre del av Børtevann.

Når man padler videre østover kommer man etter en liten stund til enden av Børtevann. Det ser ut som at det ikke går an å komme lenger, men det munner ut en bekk/liten elv her, som kommer fra Langen. Den er ikke lett å se, men når man kommer innover, er munningen helt til venstre. Det er ikke mye vann, men så vidt mulig å forsere. Noen få meter lenger inne blir det videre og dypere igjen. Her kommer man inn i en "egen verden", og man kan ta seg inn til F. Her må man bære opp til kulpen ovenfor. Det er ca 50 m å være vil jeg tro, så ikke spesielt langt. Så kan man padle noen meter til før man må bære på nytt ved G. Ved stor vannføring kan det tenkes at det går an å padle nedover, men strømmen vil nok da være i strieste laget for å komme seg opp. Så kan man sette ut igjen ved neste kulp og padle ut i Langen ved H. Jeg fikk ikke gjort dette den gangen jeg var der, men neste gang skal jeg absolutt ta denne ruten opp i Langen! I langen har jeg altså ikke vært, så jeg kan ikke beskrive spesielle plasser der som er egnet for det ene eller andre. Men det er helt sikkert mange plasser der som er godt egnet for en rast eller overnatting hvis man vil det.

Sivområdet mellom C og D.

Samme som over, men den nordre bredd.

 

En kano kommer syngende ut av villmarken... Samme sted.

Bildet er tatt over midnatt

Bilde er tatt mot kafeen ved C. Midt på natten, en uke før St.Hans...

Enga til Børte Gård.

 

Sist oppdatert ( Tuesday 14. July 2009 )
 
© 2019 Padleweb